Hadifoglyok
Keresés az adatbázisban
Oroszországi Föderáció hadifogoly-temetői
Hadifoglyok a Szovjetunióban
Szovjet temetői nyilvántartások
A történelmi Magyarország területén elesettek
Keleti hadműveletek áldozatai

Hadifogoly-temetők

Bevezetõ

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM), valamint a KFKI ISYS Informatikai Kft. 2001. nyarán nem mindennapi közös munkába kezdett. Az 1990-es években az orosz államtól megkapott, a volt szovjet hadifogolytáborokban elhunyt magyarok adatait dolgozták fel a legkorszerûbb informatikai és elemzõ eszközök és módszerek alkalmazásával.

 

Az elhunyt hadifoglyok adatait ismertetõ adatbázis több ezer ember számára szolgáltatott információt hozzátartozóik sorsáról. Ez az adatbázis 2002. év elején további nevekkel bõvült. Ezek feldolgozásával egy idõben döntött úgy a HM HIM, hogy a rendelkezésére álló, a II. világháborúban elhunyt katonák, munkaszolgálatosok, civilek sorsáról további értékes információkkal szolgáló adatokat is közzéteszi az Interneten.

 

A megvalósításban ezúttal is a KFKI ISYS támogatta a HM HIM-et.

 

A jelenleg öt adatbázist bemutató internetes oldal legjelentõsebb része a már említett, magyar hadifoglyok sorsát ismertetõ lista.

 

A szintén Oroszországból és a volt Szovjetunióból származó, magyar halottak sírjának is helyet adó temetoket felsoroló gyûjteményekbol a magyar halottak nyugvóhelyeirol szerezhetnek információt. (Ezek az adatbázisok azonban a megkapott anyagok pontatlansága miatt sajnos csak kevés információval szolgálnak.)

 

A II. világháborús adatbázis összeállítás részét képezi még az a két névsor, amelyben a keleti hadmûveletek során illetve a történelmi Magyarország területén elhunyt katonák és munkaszolgálatosok temetési helyérõl szerezhetnek információt az érdeklõdõk.

 

Ez az adatbázis gyûjtemény egyedülálló módon teszi lehetõvé hozzátartozók, kutatók, történészek számára, hogy az Internet adta lehetõségek alkalmazásával mind tisztább képet kaphassunk a II. világháború magyar áldozatainak sorsáról.

 

Dr. Kovács Vilmos ezredes