Hadifoglyok
Keresés az adatbázisban
Oroszországi Föderáció hadifogoly-temetői
Hadifoglyok a Szovjetunióban
Szovjet temetői nyilvántartások
A történelmi Magyarország területén elesettek
Keleti hadműveletek áldozatai

Hadifogoly-temetők

A kereső használata
Jelenleg öt, különböző forrásból származó adatbázis (nyilvántartás) tartalmában lehetséges a keresés. A keresőket a főoldal közepső hasábján illetve az aloldalak bal oldali menüsorában található Keresés az adatbázisban linkre kattinva lehet elérni.
A keresőkkel egyszerre több adatbázisban is végezhet kereséseket. Az kiválasztott keresőket a kereső felületen tudja bejelölni, pipákkal. Legalább egy keresőt mindig meg kell adni! Az adatbázisok megkülönböztetését mind a kereső felületen, mind a találati listákban használt színek is segítik - a különböző adatbázisokból származó adatok eltérő színű jelekkel jelennek meg.

Keresés
Az adatbázisokban név és születési év szerint van lehetőség keresésre. A név vezetéknévre és keresztnévre lebontva adandó meg. A keresési feltételek legalább egyikét ki kell tölteni! A megadott adatok szűkítő hatásúak, azaz mindegyik megadása esetén remélhetjük a legkevesebb találatot. Amennyiben mindegyik adatot megadva sem találtuk meg a keresett személyt, próbáljuk elhagyni valamelyik adatot, vagy használjuk a neveknél az ún. joker karaktereket! A nevekben a ? egy tetszőleges betű helyett, a * pedig akármennyi tetszőleges betű helyett állhat.

Nézzünk két példát:
  • Sz?cs megadásával megtalálhatjuk a Szűcs és Szőcs nevű személyeket.
  • Az összes S-sel kezdődő névhez a S*-t kell megadni.
Az adatok pontossága
Az adatbázisok különböző mezőket tartalmaznak, ezek pontossága (mennyire értelmezhető ill. valódi az adat) változó, az adatok forrásától függ. Az orosz/szovjet eredetű adatok értelmezhetőségét megnehezíti az eredetileg cirill betűs írás, amellyel a magyar hadifoglyok latin betűs adatait rögzítették. Az ilyen formában kapott adatokat visszaalakítottuk latin betűssé, de a modern adattisztítási módszerek használata ellenére sajnos előfordulhatnak pontatlanságok. A magyar eredetű adatbázisok megbízható, jóval pontosabb információt közölnek az elhunytakról.
Találatok
A keresés eredményeképpen egy találati listát kapunk, ahol a feltételeknek eleget tevő személyek legfontosabb adatait olvashatjuk. Ha több adat is rendelkezésünkre áll a személyről, a nevére kattintva megtekinthető a személyi lapja, rajta az összes adattal. A személyi lap nem minden adatbázisnál létezik: ahol kevés adatmező szerepel, ott az összes adatot listázzuk.

Ha egyszerre több adatbázisban (nyilvántartásban) végzünk keresést, a találati listában eltérő színű jelekkel különböztetjük meg az egyes nyilvántartásokat, így az adatok mellett az is mindig látszik, hogy hol találtuk meg az információt.

A találatok száma korlátozott, legfeljebb néhány száz személyt listázunk ki. (Ennek oka az, hogy túl nagy lista átvitele a hálózaton nagyon sok ideig tarthat, ennek végigböngészését hivatott kiváltani a kereső.) Abban az esetben, amikor a találatok száma meghaladja a megengedett értéket, egy Pontosítsa a keresési feltételeket, mert túl sok a találat! üzenetet kapunk.

Az oroszor és magyar adatok kapcsolata, értelmezése

A Szovjetúnió területen elhunyt hadifoglyokról orosz és magyar nyivántartások is rendelkezésre állnak. Az orosz adatokban a cirill betűket átírták magyar írásmóddal. Szakembereink már előzőleg végrehajtottak egy keresést a korabeli Magyar Honvédség nyilvántartásaiban, és ha találtak az orosz adatokkal nagy valószínűséggel megegyező magyar személyi adatokat, akkor az orosz adatokat kiegészítették a magyar nyilvántartásban szereplő személyi adatokkal. Illetve fordítva. A találati listában egy vagy nyilat találunk azoknál a bejegyzésekneknél, amelyek a felettük álló, előző adathoz nagy valószínűséggel kapcsolódnak. Ezek a párosítások mindig különböző, tehát orosz-magyar illetve magyar-orosz nyilvántartások esetében forulhatnak elő.